Kontakt: 33 37 58 61 eller 28 85 82 25

Foredrag

Værdipolitikkens rolle i dansk indenrigspolitik


Er det slut med værdipolitikkens dominerende rolle - eller er det tværtimod et område, der kommer til at afgøre mange valg fremover?

Hvorfor bliver diskussioner om udlændingepolitik og retspolitik ofte moraliserende og indædte - og giver det nogen mening at stille holdningerne i værdidebatten op på en højre-venstre skala?

Foredraget gennemgår de mere grundlæggende årsager til, at værdipolitikken begyndte at spille en så stor rolle fra sidste halvdel af 90'erne, og giver nogle bud på hvilken rolle dette sprængfarlige område kommer til at spille i dansk indenrigspolitik fremover.

S-SF aksens storhed og nedtur


Hvad var baggrunden for det nære samarbejde mellem S og SF, og hvordan passer strategien ind i den nuværende regering sammen med De Radikale?

Foredraget tager sit udgangspunkt ved valget af Helle Thorning-Schmidt tilbage i 2005, hvor en ny socialdemokratisk generation med Henrik Sass Larsen i spidsen drog konsekvenserne af to tabte folketingsvalg. På samme tid ledte en nyvalgt Villy Søvndal efter metoder til at genrejse SF, der havde haft tilbagegang i 20 år.

Længe var de to partiers fælles projekt en enestående succes, men både S og SF kom svækkede ud af valgkampen og regeringsdannelsen, hvor De Radikale til gengæld blomstrede. Hvad gik der galt for S og SF i slutfasen - og hvilke perspektiver har de to partier for at vende den dårlige start på regeringsperioden? Og var det i det hele taget rigtigt af SF at gå i regering?

Kampen mellem den lovgivende og den dømmende magt


Hvorfor er straffen for personfarlig kriminalitet ofte lavere end for økonomisk kriminalitet - selv efter ti år med en regering, der har haft det som erklæret mål at få hårde straffe for vold og voldtægt?

Hvem skal bestemme det overordnede strafniveau: Dommerne eller politikerne? Hvorfor anvendes den øverste halvdel af strafferammen aldrig ved voldtægt? Og saboterede en række landsdommere i virkeligheden den omstridte knivlov?

Foredraget centrerer sig om kampen mellem Folketinget og domstolene, og stiller spørgsmålet om domstolene simpelthen har overskredet deres beføjelser. Foredraget forholder sig kritisk over for tendensen til at gøre politiske uenigheder til juridiske spørgsmål uden for befolkningens kontrol.